Bibliomediateca

m_p1140190
Durant aquests 5 darrers cursos he estat al càrrec de la bibliomediateca del nostre centre. Molts han estat els projectes d’innovació educativa que he desenvolupat i moltes les satisfaccions personals i professionals que he tingut i ara és el moment del balanç i de la reflexió.

Any darrera any, l’ Ajuntament de Castelldefels ens ha donat suport en la seva convocatòria de subvencions per a projectes educatius i el Departament d’ Educació ens va concedir el projecte PUNTEDU.

El Ministeri d’Educació i Cultura ens acaba d’atorgar el 3r Premi en el Concurs nacional de bones pràctiques educatives per a la innovació i dinamització de les biblioteques escolars.

Premio Concurs nacional de bones pràctiques per a les biblioteques escolars

En el I Congrés de pràctiques d’innovació del Baix Llobregat vam presentar la nostra experiència que va ser objecte d’atenció i interès per part dels nostres companys.

Us fem cinc cèntims del ressó que els mitjans de comunicació han fet del nostre treball.

logo
logo IES JOSEP LLUÍS SERT
Camí Ral de València, s/n
08860,Castelldefels, Barcelona.
Tel. 936642252 Fax 936361130
Correo electrónico a8045537@xtec.net
PROFESSORA RESPONSABLE BIBLIOTECA: Mª Dolores Balastegui Torres

Estudiem i treballem a la bibliotecaTERCER PREMI

CONCURS NACIONAL DE BONES PRÀCTIQUES EDUCATIVES PER A LA INNOVACIÓ I DINAMITZACIÓ DE LES BIBLIOTEQUES ESCOLARS ANY 2008.

L’ IES Josep Lluís Sert de Castelldefels ha obtingut el tercer premi en la darrera convocatòria del Concurs Nacional de Bones Practiques per a la dinamització e innovació de les biblioteques escolars, destinat a aquells centres que s’han distingit durant l’any 2008 per les seves actuacions dirigides a la utilització d’aquest servei com a recurs didàctic i d’integració curricular.

El Ministeri d’Educació, Política social i Esport ha volgut reconèixer amb aquest premi, que consisteix en 6000 euros i la difusió del seu projecte pedagògic, els mèrits d’uns professionals que amb perseverànça i convicció, amb fe i il·lusió han cregut que la biblioteca escolar podia ser:

* Un espai de trobada de la cultura

* Un centre de recursos bibliogràfics y multimèdia

* L’espai adient per a fomentar la lectura

* L’autoaprenentatge, el treball interdisciplinar, la utilització de les tecnologies de la informació i de la comunicació

* Un espai d’estudi i oci

* Un referent per tota la comunitat educativa de Castelldefels per la seva estreta col·laboració amb la biblioteca municipal Ramón Fernández Jurado, amb el Centre de Recursos pedagògics i amb la Xarxa de biblioteques PUNTEDU de Castelldefels

* Un recurs per a compensar les desigualtats socials i econòmiques de la comunitat educativa

CARACTERÍSTIQUES ACTUALS

Sala de 72 m2, ubicada en el punt neuràlgic del centre: en el vestíbul, al costat de secretaria i consergeria. Conta amb una porta exterior que facilita la seva apertura fora de l’horari lectiu, amb interfon. Es tracta d’un espai luminós, agradable, càlid i endreçat, amb dos zones ben delimitades: la de consulta bibliogràfica amb 10 taules i 40 cadires, i la d’internet: 5 taules i 10 cadires més. Disposa en l’actualitat de 9 ordinadors per l’alumnat, 1 pel professorat, 1 per la bibliotecària i 1 ordinador portàtil. La sala té una gran versatilitat: disposa d’un bon equip audiovisual: TV de plasma amb DVD, pantalla de projeccions, projector, equip mòbil compost per TV, CD i DVD, que es pot traslladar a les aules.

El fons bibliogràfic supera els 6000 volums, catalogats amb el programa Pergam en ple procés d’expurgació i exportació al programa informàtic ePergam.

Es tracta d’ un espai polivalent, que funciona també com a sala de reunions, espai de tallers, sala de conferències, de projeccions…

ASPECTES MÉS NOVEDOSOS

* Desplegament d’activitats realitzades en aquest espai pels departaments didàctics

* Campanyes per a commemorar efemèrides

El Dia internacional de la dona, el Dia de la no violència, el Dia del llibre, el dia de la terra, el Dia del teatre, el dia dels Drets humans …

* Campanyes per a sensibilitzar la nostra comunitat sobre

El gust de la lectura, la publicitat, el món de la premsa

* Creació de la web de la bibliomediateca

http://phobos.xtec.cat/mbalaste/projecte/presentacio.htm

Web clara, d’ús senzill e intuitiu, confegida i actualitzada des de la pròpia biblioteca. La portada presenta continguts varis relacionats amb les novetats: un premi editorial, un homenatge a un autor, una activitat de centre… Ja en el portal apareixen les seccions interactives d’animació a la lectura, recursos per el tractament de la informació i dinamització cultural, blocs de centre, treballs de l’alumnat, agenda cultural…

. Projectes educatius com a marc pedagògic i com a font de financiació alternativa:

o Projecte d’innovació educativa: Biblioteques escolars en els centres educatius reconegut pel Departament d’ educació Proposta de dinamización elaborada durant el curs 1994 i realitzada durant els cursos 95-96 y 96-97.

Van ser els primers intents per ubicar l’estància en un lloc accesible, col·locar les primeres vitrines, localitzar el material bibliogràfic ubicat als diferents departaments, dotar el servei amb un pressupost, catalogar manualment, fixar la figura del responsable de tutoria técnica amb una reducció horària

o Proposta de millora de la bibliomediateca estudi Pla estratègic de centre, dins del Pla de formació del professorat del centre

Redactat en el marc del Pla de Formació del professorat (2005-06), va tractar de diagnosticar la realitat de la biblioteca i concretar fórmules per a la seva gestió i avaluació. Plantejava l’equipament necessari, els recursos imprescindibles, el pressupost, els usuaris, l’horari. L’aspecte més significatiu va ser, però l’estudi sobre el paper de la biblioteca en relació al projecte pedagògic de centre.

o Proposta de creació de la Xarxa de biblioteques escolars de Castelldefels

Durant el curs 2005-06 es va reivindicar la creació de la Xarxa de biblioteques escolars de la nostra localitat per tal d’intercanviar experiències, recursos, formació, Xarxa que va començar a donar els primers fruits el curs 2006-07 amb la concessió del Puntedu per a la majoria dels centres de primària i secundària de Castelldefels; assignació de monitors i bibliotecaris de suport des del Pla de l’entorn; suport tècnic i logístic de la biblioteca Ramón Fernández Jurado.

o Projectes d’ innovació educativa Puntedu

Redacció de dos projectes per a sendes convocatòries de centres PUNTEDU de Catalunya: el de l’ any 2005, junt amb el CEIP Edumar de Castelldefels y el de l’ any 2006, elaborat amb altres 9 centres de primària y secundària de la nostra localitat .
A més a més de recursos humans, un bon equip informàtic compost per 4 ordinadors i una impressora, formació per la responsable del servei i una partida pressupostària de 2000 euros, ens ha permès aconseguir notables resultats pedagògic i didàctics que vam presentar al IV Curs de formació d’assessors i assesors de llengua, interculturalitat i cohesió social durant el curs 2006-07.

o Propostes de millora de la biblioteca (Convocatòries oficials de subvencions per part de l’Ajuntament de Castelldefels per a projectes d’innovació educativa).

Durant els últims cinc anys hem confegit plans anuals per a fomentar el plaer per la lectura, incidir en la competència informacional i en la dinamització de la vida cultural i d’oci del centre. La seva aplicació ens ha suposat una font econòmica important que ens ha permès adquirir una abundant bibliografia, material informàtic, mantenir les subscripcions a revistes i diaris interessants, contractar a través de l’ AMPA una monitora per a l’atenció dels usuaris en horari extraescolar…

* PROJECTES DE FUTUR

. Proposta d’innovació educativa El Pla lector
. Plataforma educativa Moodle: biblioteca virtual Sert
. Bibliomediateca arrelada a l’entorn

Una respuesta a Bibliomediateca

Deja un comentario